Η εκπαίδευση των παιδιών στην πληροφορική έχει περάσει από πολλά στάδια.
Η χρήση του υπολογιστή αποτελεί πλέον βασική δεξιότητα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους ενήλικες. Όμως συχνά, η διαχείριση του χρόνου των παιδιών και κατ’ επέκταση και των ενηλίκων, οι αποστάσεις – μετακινήσεις αλλά και το κόστος, δεν δίνουν σε όλους την δυνατότητα για μια εκπαιδευτική εμπειρία στον χώρο των υπολογιστών και των νέων τεχνολογιών.


Ακριβώς για αυτό τον λόγο, αυτά τα  προγράμματα εκπαίδευση υπολογιστών, βασίζονται στην συνεργασία μας (τοπικοί φορείς και σύλλογοι), ώστε η ευκαιρία εκπαίδευσης να είναι πιο προσιτή για όλους.


Η εκπαίδευση γίνεται με δικούς μας σύγχρονους φορητούς υπολογιστές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεθεί ένας φιλόξενος χώρος όπου θα μπορούμε να κάνουμε τις συναντήσεις μας (αίθουσα συλλόγου ή οποιοσδήποτε άλλος χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί). Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, το κόστος εκπαίδευσης μειώνετε δραστικά για κάθε μαθητή.

 
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου και βασίζεται σε 20ετή διδακτική εμπειρία και σχεδιασμό προγραμμάτων εκπαίδευσης, παιδιών και ενηλίκων, όλων των βαθμίδων.
Η εκπαίδευση των παιδιών χωρίζεται σε 4 επίπεδα και μέσα από τα μαθήματα θα καλυφτούν θέματα που αφορούν την γενική χρήση του υπολογιστή, τον ασφαλή τρόπο λειτουργίας του και την σύνδεση του με την “πραγματική ζωή”. Επίσης στο πρόγραμμα ενσωματώνονται δραστηριότητες εκπαιδευτικής ρομποτικής (LEGO EDUCATION), και προγραμματισμό παιχνιδιών και εφαρμογών αλληλεπίδρασης (SCRATCH), ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά.

 • Κάθε τάξη διαρκεί 8-9 μήνες και τα μαθήματα γίνονται 1 φορά την εβδομάδα
 • Κάθε μάθημα διαρκεί 2 εκπαιδευτικές ώρες (1 ώρα και 30 λεπτά)
 • Τα παιδιά χωρίζονται σε  επίπεδα ανάλογα με την ηλικία και τις γνώσεις που ενδεχομένως ήδη έχουν.
 • Το πρόγραμμα υπερκαλύπτει τις ανάγκες των παιδιών για το σχολείο, ενσωματώνοντας παράλληλα και άλλες πτυχές της πληροφορικής.
  (Υπολογιστές δεν είναι μόνο ένας απλός κειμενογράφος,  λογιστικά φύλλα, Facebook και παιχνίδια!)Κατά την διάρκεια των μαθημάτων τα παιδιά θα διδαχτούν, μεταξύ άλλων, μερικά από τα παρακάτω:

 • Χρήση υπολογιστή (Διαχείριση αρχείων, ρυθμίσεις, εγκατάσταση εφαρμογών, εγγραφή CD/DVD κ.τ.λ.)
 • Επεξεργασία εγγράφων (Ανακοινώσεις, εργασίες σχολείου, φυλλάδια κτλ.)
 • Λογιστικά φύλλα (Πίνακες δεδομένων, υλοποίηση αριθμητικών πράξεων, γραφήματα, κλπ)
 • Δημιουργία παρουσιάσεων (Συλλογή και παρουσίαση πληροφορίας σε δομές παρουσιάσεων)
 • Εποικοδομητική και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου (τα ΜΗ, τα ΠΡΕΠΕΙ και τα ΜΠΟΡΩ του Internet)
 • Επεξεργασία εικόνας –ήχου – video  (Δημιουργία αφίσας, κολάζ φωτογραφιών, ψηφιακό άλμπουμ  κλπ.)
 • Δημιουργία video (Συνδεσιμότητα ψηφιακών μηχανών-video, ψηφιακό μοντάζ , δημιουργία DVD κα.)
 • Τρισδιάστατο σχέδιο (τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες τρισδιάστατης απεικόνισης και αναδεικνύονται πτυχές αρχιτεκτονικού σχεδίου για μελλοντικά ταλέντα αρχιτεκτονικής και design!)
 • Εισαγωγή στον προγραμματισμό παιχνιδιών και εφαρμογών αλληλεπίδρασης. (Δεν παίζουμε παιχνίδια! Δημιουργούμε τα δικά μας παιχνίδια!) (Scratch by MIT Media Lab, Kodu)
 • Προγραμματισμό και συναρμολόγηση αυτοματισμών με την βοήθεια της ρομποτικής (LEGO education ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά)
 • Στο 3ο και 4ο επίπεδο τα παιδιά, μεταξύ άλλων, θα εστιάσουν στις βασικές εφαρμογές γραφείου (Office), στις υπηρεσίες Διαδικτύου (Internet) και στο λειτουργικό σύστημα (Windows) ώστε τα παιδιά να μπορούν να ανταπεξέλθουν αυτόνομα στις όποιες απαιτήσεις θα κλειθούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον στις εργασίες του σχολείου. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν και  προαιρετικά να συμμετέχουν σε εξετάσεις σε κάποιο εξεταστικό κέντρο, για την απόκτηση αναγνωρισμένου πιστοποιητικού.  (Δεν είναι απαραίτητο τα παιδιά να μπουν στην διαδικασία πιστοποίησης, ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες. Η πληροφορική αλλάζει συνεχώς και μακροπρόθεσμα, είναι σχετικά αβέβαιη η χρησιμότητα μιας τέτοιας πιστοποίησης. Παρ’ όλα αυτά είναι μια θετική εμπειρία και βάζει τις συγκεκριμένες δεξιότητες χρήσης εφαρμογών γραφείου, σε τάξη)

 


Με λίγα λόγια…

Μαθαίνουμε για τον τρόπο λειτουργίας του υπολογιστή και του Διαδικτύου.


Μαθαίνουμε για ασφάλεια, υιούς , προσωπικά δεδομένα (τα ΜΗ, τα ΠΡΕΠΕΙ και τα ΜΠΟΡΩ).


Ακονίζουμε το μυαλό μας με εκπαιδευτική ρομποτική και προγραμματισμό.


Μαθαίνουμε ένα μεγάλο φάσμα εφαρμογών για να εργαστούμε στο σχολείο, να δημιουργήσουμε, να επικοινωνήσουμε με κανόνες